Nicola Arthen

Nicola-Arthen DOBBY 2019

Afbeelding 1 van 5

DOBBY
, 2019, Laser-cut wood, AC engine, microprocessor, algorithm, relay, powder-coated steel, stainless steel bolts, rubber 240 x 240 x 57 cm

De praktijk van Nicola Arthen (1990, Duitsland) is een onderzoek naar de onderlinge relaties tussen de capaciteiten van het object en de mens, een onderhandeling tussen locatie en ervaring. Door dingen te isoleren van hun perifere staat en ze tot protagonisten te maken, ontdekt hij hun capaciteiten om de menselijke ervaring te betoveren. Zijn werk neemt de vorm aan van installaties, sculpturen en video’s die vaak bijdragen aan een gemodereerde omgeving die ze samen creëren, zoals in de vorm van op maat gemaakte temperatuurapparatuur of een scriptgestuurde navigatiesysteemstem tijdens een autorit. Zijn werk wordt beschreven als sensueel en oprecht, geïnformeerd en economisch in de organisatie van de ruimte. Zijn werk richt zich op de technologische innovaties die de automatisering van machines en architectuur bevorderen, en gebruikt vaak recente productieprocessen voor andere doeleinden.

Arthen studeerde beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, Goldsmiths University en Kunstakademie Düsseldorf. Zijn werk is sindsdien vertoond in kunstenaarsruimtes, galeries en musea internationaal, onder andere bij NEST in Den Haag, Kunstfort Vijfhuizen (Solo), PAOS in Guadalajara (Solo), Mexico, Lovaas Projects in München, de National Gallery in Praag en Bröhan Museum in Berlijn.