Gerrit Jan van der Veen

Gerrit-Jan-van-der-Veen3

Afbeelding 1 van 5

Verzetsheld Gerrit van der Veen (1902-1944) was van beroep beeldhouwer. Hij nam actief deel aan het verzet en was één van de initiatiefnemers van de matig geslaagde overval op 27 maart 1943 op het bevolkingsregister van Amsterdam. Verder was hij het brein achter de vervalsingen van de persoonsbewijzencentrale. Bij één van zijn acties werd hij verraden. In afwachting van zijn terechtstelling in 1944 schreef hij de voor hem karakteristieke woorden: ‘Ik heb altijd geweten wat ik waagde en mag mij dus niet beklagen, maar ik vind het wel jammer.’

Gerrit van der Veen woonde aan de Zomerdijkstraat totdat hij, vanwege zijn verzetswerk, moest onderduiken. Voordien was hij een hardwerkende beeldhouwer, zoals te zien is aan de vele beelden van zijn hand die in de stad, Amsterdam en in het hele land terug te vinden zijn. Op Curaçao is een klok voorzien van beeldhouwwerk van Van der Veen. Van der Veen begon als technisch tekenaar op Curaçao. Hij kon echter een studiebeurs krijgen voor de Academie in Amsterdam als beloning voor een heldendaad die hij verrichte in de haven van Curaçao. Met gevaar voor eigen leven heeft hij er in zijn eentje een ramp voorkomen. Door de oorlog en de fatale afloop voor hem, heeft zijn oeuvre zich nooit verder kunnen ontplooien. 

Bronnen (https://www.zomerdijkstraatretrospectief.nl/zdr_1steR.htm, https://www.amsterdamhv.nl/wiki/gerritvdveenstraat.html)